ŽRALOK

Česky: Žralok modrý (modravý)
Latinsky: Prionace glauca
Anglicky: Blue shark

Velký druh žraloka, který dorůstá až 3m délky. Vyskytuje se poměrně hojně ve všech oceánech, migruje na velké vzdálenosti a nevyhýbá se ani chladnějším vodám. Má bezbarvé, velmi vodnaté maso s neutrální chutí, které není cítit po čpavku jako u většiny druhů žraloků takže je konzumovatelné a některými konzumenty i vyhledávané. Maso žraloků všeobecně má také vůbec nejnižší obsah tuku ze všech druhů ryb. Tmavá pevná kůže působí v kontrastu s masem velmi dekorativně. Na trh jsou uváděny celé vykuchané trupy bez hlavy a ploutví (ty jsou vysoce ceněné v Asii), které se pak příčným řezem dále porcují na steaky. Odhaduje se, že se ročně vyloví a zkonzumuje cca 15 mil ks tohoto druhu.

Tipy na přípravu: grilování, pečení

Prodejní balení NAUTIC:

Žralok steak 350 g

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):