TUŇÁK

Česky: Tuňák žlutoploutvý, Tuňák velkooký
Latinsky: Thunnus albacares, Thunnus obesus
Anglicky: Yellowfin tuna, Bigeye tuna

Tuňáci jako skupina ryb patří mezi nejoblíbenější druhy ryb po celém světě. Obývají všechny oceány a moře, dosahují hmotnosti od několika málo až po stovky kg. Zhruba 10 druhů je komerčně významných a dva dva z nich uvedené výše jsou nejčastěji importovány na náš trh. Tuňáci tvoří základ rybího konzervárenského průmyslu, jejich tmavé maso s charakteristickou vůní a chutí se využívá ve všech světových kuchyních . Kromě konzervovaného tepelně opracovaného masa jsou na trh dodávány také opracované hřbetní části svaloviny ( tzv. loinsy ) ze kterých se pak příčným porcováním získávají steaky. Populace tuňáků jsou místy ohrožovány nadměrným rybolovem, v současnosti probíhají intenzivní jednání a jsou uplatňovány kroky,  které by měly vést k jejich stabilizaci.

Tipy na přípravu: grilování, uzení, pečení

Prodejní balení NAUTIC:

Tuňák steak 350 g

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):