ALJAŠSKÁ TRESKA

Česky: Treska pestrá
Latinsky: Theragra chalcogramma
Anglicky: Alaska pollock (APO)

Aljašská treska je malým druhem tresky, který se vyskytuje ve velmi vysokých počtech v severní části Pacifiku (Tichý oceán), zejména pak v oblasti Beringova moře. Ryby jsou krátkověké, dosahují  zpravidla délky do 50 cm a kusová hmotnost nepřesahuje 1,5 kg. Má velmi jemné bílé maso s nízkým obsahem tuku a příjemnou mírnou rybí chutí. Na trh jsou uváděny zejména filety bez kůže, jednotlivé kusy , nebo filety slisované do bloků,  které se následně používají jako surovina pro výrobu rybích prstů a porcí. Její maso slouží rovněž jako nejvíce požívaná surovina při výrobě surimi. S ročním výlovkem kolem 3 mil tun, který byl stanoven jako trvale udržitelný, se řadí mezi tři nejvýznamnější druhy celosvětově lovených ryb. Stejné místo jí pak náleží i v rámci prodejů v ČR. Hlavními producenty Aljašské tresky jsou USA, Rusko, Čína a Korea.

Tipy na přípravu: smažení (v trojobalu), na přírodno (se zeleninou)

Prodejní balení NAUTIC:

Aljašská treska filet 500 g (jednotlivě zamražené filety)
Aljašská treska filet  1000 g
Aljašská treska porce 200 g (2 x 100 g porce řezaná z bloku filet)
Aljašská treska porce 600 g (6 x 100 g)
Aljašská treska porce 1000 g (10 x 100 g)

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):