TRESKA OBECNÁ

Česky: Treska obecná
Latinsky: Gadus morhua
Anglicky: Atlantic Cod

Treska obecná je nejvýznamnější komerčně lovený druh ryby na světě. Ryby dosahují velikosti až přes 1,5 m a hmotnosti i několik desítek kg. Běžně lovené ryby jsou ve velikosti 50 – 100 cm a hmotnosti 1 – 7 kg. Treska obecná má velmi chutné bílé maso s nízkým obsahem tuku a patří k základům kuchyně většiny přímořských států. Nadměrný a v minulosti nekontrolovatelný rybolov vedl koncem minulého století ke zhroucení několika populací tresky, především u pobřeží USA a Kanady, kde stavy poklesly pod úroveň 5% původního a prozatím nedošlo k jejich zotavení. Populace ve východním Atlantiku, Severním a Baltsém moři stejně jako ve východní části Arktidy jsou v současnosti pod přísným dohledem a výlovek je regulován tak aby mohl být druh prohlášen za udržitelný. Na trh se nejčastěji uvádí filety s kůží nebo bez kůže, velká část úlovku pak také jako sušená.

Tipy na přípravu: pečení, smažení, grilování, na přírodno

Prodejní balení NAUTIC:

Treska obecná filet 700 g

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):