SARDINKA

Česky: Sardinka obecná
Latinsky: Sardina pilchardus
Anglicky: European pilchard

Drobná rybka severovýchodního Atlantiku, vyskytuje se rovněž ve Středozemním a Černém moři. Velikost ryb nepřesahuje 20 cm. Pod komerčním názvem sardinka se obchoduje kolem 20ti druhů ryb a je to ryba nejvíce užívaná v konzervárenství. Pod značkou NAUTIC je sardinka nabízená jako celá ryba a to v největší dostupné kusové velikosti 10 – 20 ks/kg. Tyto ryby jsou na jihu Evropy považovány za jeden z nejlepších druhů ke grilování. Sardinka má růžové maso se středním obsahem tuku, velmi vysokým obsahem bílkovin a minerálů a silnější rybí příchutí. Svalovina obsahuje větší množství drobných kůstek, takže vyžaduje určitou úpravu před konzumací.

Tipy na přípravu: grilování, marinování

Prodejní balení NAUTIC:

Sardinka celá 700 g

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):