PSTRUH

Česky: Pstruh duhový
Latinsky: Oncorhynchus mykiss
Anglicky: Rainbow trout

Pstruh duhový je po atlantickém lososu druhým nejvýznamnějším druhem průmyslově odchovávaných lososovitých ryb. Jeho domovinou je oblast tichomořského pobřeží Kanady a USA kde vytváří několik populací, trvale žijících ve sladké vodě i migrujících. Pro své vlastnosti, které jsou vhodné ke komerčnímu odchovu byl introdukován do více než 40 zemí po celém světě. Dorůstá max. délky přes 1m a hmotnosti kolem 15 kg. Vykrmován bývá buď do hmotnosti cca 300 g (tzv. tabulový pstruh – jedna celá ryba je jedna porce) nebo pak do hmotností vyšších, které slouží k produkci filet, ryby nad 2 kg hmotnosti jsou pak označovány jako pstruh lososový. Pstruh má bílé až oranžovo-růžové maso, jehož barva závisí na množství a druhu barviv karotenů, které jsou přidávány do krmiva stejně jako u lososa. Maso je jemné, se svalovými snopci rovnoměrně proloženými tukem a velmi příjemné chuti. Na trh se dostává nejčastěji ve formě celé vykuchané ryby nebo filet. Největšími evropskými producenty jsou Dánsko, Itálie a Turecko.

Tipy na přípravu: smažení, grilování, uzení

Prodejní balení NAUTIC:

Pstruh kuchaný s hlavou 500 g

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):