MAKRELA

Česky: Makrela obecná
Latinsky: Scomber scombrus
Anglicky: Atlantic mackerel

Jeden z nejběžnějších druhů ryb severního Atlantiku, vyskytuje se také ve Středozemním a Černém moři. Ryby dorůstají běžně 30 – 50 cm a tvoří během roku obrovská třecí hejna, která putují od severních oblastí směrem na jih do Biskajského zálivu, kde se rozmnožují. Druh je příbuzný s tuňákem, jeho maso má ale krémově bílou barvu s vysokým obsahem tuku a velmi charakteristickou kořenitou chutí. S ročním výlovkem pod 1,5 mil tun se řadí do skupiny pěti nejvíce lovených druhů. Stavy populace jsou sledovány a druh je při současném objemu výlovku veden jako trvale udržitelný. Na evropský trh přichází makrela především jako celá kuchaná ryba s hlavou nebo jako filet – flaps (filety z jednoho kusu ryby nerozdělé řezem nad páteří).

Tipy na přípravu: pečení, grilování, uzení

Prodejní balení NAUTIC:

Makrela kuchaná s hlavou 1200 g
Makrela kuchaná s hlavou  900 g
Makrelový filet 600 g

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):