LOSOS PACIFIK

Česky: Losos gorbuša, Losos keta
Latinsky: Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta
Anglicky: Pink salmon, Chum salmon

Pod komerčním názvem Losos pacifik se obchodují především dva z celkového počtu pěti druhů tichomořských lososů. Ryby jsou odlovovány při vstupu do řek na pobřeží Kanady a Ruska během jejich reprodukčního tahu. Maso těchto ryb má přirozeně oranžovo-růžovou barvu, střední obsah tuku, který je rovnoměrně rozložený mezi svalovými snopci (loupavost po tepelném opracování) a příjemnou chuť typickou pro lososovité ryby. Na trh jsou dodávány především filety s kůží a porce z nich, v menší míře pak porce celé trupy nebo porce z nich (tzv. podkovy). I když zdaleka nedosahuje takové obliby a prodejů jako atlantický druh (Salmo salar), patří ke kvalitním a oblíbeným druhům. Hlavními světovými producenty jsou USA, Rusko, Kanada a Čína.

Tipy na přípravu: pečení, grilování, uzení

Prodejní balení NAUTIC:

Losos filet s kůží 500 g (jednotlivě zamražené porce z filet)

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):