KAPR

Česky: Kapr obecný
Latinsky: Cyprinus carpio
Anglicky: Common carp

Kapr je bezpochyby nejznámější a nejrozšířenější sladkovodní rybou nejen u nás, ale na celém světě. Jeho původním místem výskytu je pravděpodobně střední Asie, odkud se rozšířil nejprve na východ do Číny (zřejmě první tisíciletí př. n. l.), s rozvojem Římské říše pak také na západ do Evropy a v posledním století i do vnitrozemských vod Austrálie,  Ameriky i Afriky. Tyto poslední introdukce jsou považovány za invazivní. Kapr je prvním domestikovaným druhem, jehož chovu se člověk systematicky věnuje. Dorůstá max. délky přes 1 m a hmotnosti 30 kg, velikost tržních ryb se pohybuje v rozmezí 1 – 5 kg. Během let bylo vyšlechtěno mnoho variant (plemen) s různým typem ošupení. Maso kapra je v různých odstínech růžové barvy podle potravy, kterou se ryby živí, je středně tučné a s typickou rybí chutí, vhodné ke kterékoliv kuchyňské úpravě. Na trh jsou dodávány kromě živých ryb také opracované části trupů ve formě půlek, porcí nebo filet.

Tipy na přípravu: pečení, smažení, na přírodno, grilování, uzení

Prodejní balení NAUTIC:

Kapr půlený nekalibrovaný
Kapr filet nekalibrovaný
Kapr porce 750 g 

                                   

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):