HOKI

Česky: Treskovník novozélandský, hovorově treska Hoki
Latinsky: Macruronus novaezelandiae
Anglicky: Hoki

Další ryba příbuzná hejkům a treskám. Dorůstá obvyklé velikosti 50 – 100 cm a vyskytuje se v oblasti jižního pobřeží Austrálie a Nového Zálandu. Stavbou těla je velmi podobná hejkům a ve stejné formě (kuchané trupy a filety s kůží nebo bez kůže) je obvykle dodávána i na evropský trh. Pro druh je typická modrofialová barva kůže která vynikne po zamražení. Maso je světlé, s nízkým obsahem tuku, vodnatější. Druh pro svou oblíbenost trpí nadměrným rybolovem a proto byla kvota jeho ročního odlovu v posledních letech snížena cca na 1/3 (100tis tun ročně). To má za následek citelný úbytek tohoto druhu na evropském trhu.

Tipy na přípravu: grilování, pečení, smažení (v trojobalu)

Prodejní balení NAUTIC:

Hoki filet s kůží 800 g (jednotlivě zamražené filety)

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):