HEJK

Česky: Štikozubec (hovorově Mořská štika)
Latinsky: Merluccius merluccius, M. hubbsi, M. capensis, M. senegalensis
Anglicky: Hake

Pod komerčním názvem Hejk se obchoduje vícero druhů ryb z čeledi Štikozubcovitých, která obývá všechny světové oceány. Jsou to ryby střední velikosti s bílým jemným masem které po tepelné úpravě získává příjemnou tuhost a loupavost, s nízkým obsahem tuku a s chutí podobnou treskovitým rybám se kterými jsou hejci příbuzní. Na evropský trh jsou dodávány především druhy z Atlantiku ( viz výše uvedené ) a to ve formě vykuchaného trupu bez hlavy a ocasu, méně pak filety s kůží nebo bez kůže čí slisované do bloku. Žebra hejků jsou srostlá v kostěný útvar trojúhelníkovitého tvaru, takže tělo ryb celkově obsahuje jen velmi málo kostí a je snadno konzumovatelné.

 Tipy na přípravu: grilování, pečení, smaženi (v trojobalu)

Prodejní balení NAUTIC:

Hejk kuchaný 500 g (jednotlivě zamražené trupy)
Hejk filet bez kůže 600 g (jednotlivě zamražené filety)

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):