AMUR

Česky: Amur bílý
Latinsky: Ctenopharyngodon idella
Anglicky: Grass carp

Druh z čeledi kaprovitých, který má s kaprem obecným mnoho společného, pokud jde o nároky na životní prostředí, velikost a stavbu těla. Na rozdíl od kapra má amur štíhlejší válcovité tělo a v jeho jídelníčku převažuje vodní rostlinstvo. Vyhovují mu teplejší oblasti , v chladnější vodě se není schopen přirozeně rozmnožovat. Maso amura je bílé barvy, má nižší obsah tuku a pro řadu konzumentů je oblíbené pro svou chuť , která je neutrálnější nežli u kapra . V našich podmínkách je amur chován jako doplňková ryba s kaprem, ve světovém měřítku pak představuje jeden z nejvýznamějších druhů s roční produkcí neuvěřitelných  více než 5 mil tun, z nichž více než 90% připadá na Čínu. Pro představu je to přibližně 5x více nežli se ročně vyprodukuje norského lososa.

Tipy na přípravu: pečení, smažení, na přírodno, grilování, uzení                                                  

Prodejní balení NAUTIC:

Amur půlený nekalibrovaný
Amur filet nekalibrovaný
Amur porce 400 g                                         

Nutriční hodnoty (ve 100 g výrobku):